Page 1 of 4

Display program name in a fader or monitor

Posted: 07 Jan 2012 08:42
by jojokrok
Hi

First at all I want to thanks the community for to make this all possible. My English is not so good, but I try my best.
This is my first post with a question.

Imagine you have a fader who is making a program change. From 1 to 127. Normally you can change in the properties if you want to see a value or not.
Now I like to see not a value but the name from the program like, piano,bas, guitar or what ever.
So when I move the Fader, I like to see the name of the Sound.
How I can fix that.
Thanks a lot and BTW Happy new-year.
Greetings from Jan

Re: Display program name in a fader or monitor

Posted: 09 Jan 2012 15:53
by jojokrok
any help would be very nice.
somebody out there who can help??

Re: Display program name in a fader or monitor

Posted: 09 Jan 2012 16:29
by protocol
@jojokrok,

create a text object and like the prgram cahnge to the text to change the text.
Idea, use a simple script like an if statement: such as
if(Fader.x==0)setattribute(Text,'content','guitar');
if(Fader.x==1)setattribute(Text,'content','pinao');

Substitute Fader.x for the programchange in your jzml. This is the most basic method of doing this, you can do more complicated things but this is the most simple.
hope that gives you some ideas

Re: Display program name in a fader or monitor

Posted: 09 Jan 2012 16:35
by jojokrok
@protocol

Hee protocol,,, thanks a lot for this help. It is just what I want. I gonna try it and hope that it is working and get then more ideas. For me it is like going to school again and learn scripting. I have never do it before. Bot now I gonna work on it.
Thank you again :D

Re: Display program name in a fader or monitor

Posted: 09 Jan 2012 16:51
by protocol
@jojokrok

I got my Legacy a year ago and had to do the same thing :)
Its an arduous task but well worth the effort!
Good luck

Re: Display program name in a fader or monitor

Posted: 09 Jan 2012 18:14
by jojokrok
@protocol

Hi protocol... I try your script and it is working in a way. But not really. The fader is going from 1 to 2 and not further.
Here is what i did

if(Fader.x==0)setattribute(Text,'content','guitar');
if(Fader.x==1)setattribute(Text,'content','piano');
if(Fader.x==2)setattribute(Text,'content','bas');
if(Fader.x==3)setattribute(Text,'content','tralala');
if(Fader.x==4)setattribute(Text,'content','hopla');
if(Fader.x==5)setattribute(Text,'content','what');
if(Fader.x==6)setattribute(Text,'content','is');
if(Fader.x==7)setattribute(Text,'content','this');
if(Fader.x==8)setattribute(Text,'content','please');
if(Fader.x==9)setattribute(Text,'content','help');

When the fader is down, the text is showing guitar and when I push the fader up there is nothing happening...till the fader is complet up. Then is showing piano.
So what I am doing wrong. I hope not to disturb you to much.
I sent you the jzml
Thanks a lot.

Re: Display program name in a fader or monitor

Posted: 09 Jan 2012 18:34
by protocol
@jojokrok
no worries.
the fader is probably scaled from 0 to 1 so that's why you only get messages at 0 and 1.
You need to scale it from 0 to 127 instead. To do this you could just do Fader.x * 127 to get it up to scale from 0 to 127.

hope that works. let me know if it doesnt

Re: Display program name in a fader or monitor

Posted: 10 Jan 2012 07:15
by jojokrok
Good morning,
Well I did it, but it is not working.
I scale the fader like Fader.x * 127
Ok I see that the value is now changing from 1 to 127, but the text is not changing.
The result is the same as before.

Fader down...text says guitar
fader up...... text says piano

the instruments between the 1 and 127 do not appear.

So what now?

Hope you can Help me

Re: Display program name in a fader or monitor

Posted: 10 Jan 2012 13:21
by protocol
@jojokrok

I looked at it and you're right, for some reason it doesn't work. I dont have much time right now to find a solution for you, and i have been heavy into Max/Msp programming so i'm not as up to date as I was 8 months ago in my scripting, sorry I can't help.

The last suggestion is creating a lemur menu and having that have selections of a given name, that way when you select things it will send out a value and be associated with a name instead.

Best of Luck
Protocol

Re: Display program name in a fader or monitor

Posted: 10 Jan 2012 13:46
by jojokrok
protocol wrote:@jojokrok

I got my Legacy a year ago and had to do the same thing :)
Its an arduous task but well worth the effort!
Good luck
Hi Protocol..

Is it not possible that you sent me your old jzml? Then maybe I can figure it out.

Thanks again..
Sorry that I take your time
greetings Jan