Faders & Monitors
-
- Newbie
- Posts: 27
- Joined: 10 Feb 2013 16:16
Faders & Monitors
I am new to Lemur so bear with me if I ask obvious questions.
I created a template and I have a bank of faders, is there a way to link a monitor to a fader so it will display between 1 to 127 so I know the Midi Value I am sending with the fader? Or some other way to make the faders scalable from 1 to 127. I am using these faders to send CC data to Kontakt 5 and want a visual representation of the fader setting.
I created a template and I have a bank of faders, is there a way to link a monitor to a fader so it will display between 1 to 127 so I know the Midi Value I am sending with the fader? Or some other way to make the faders scalable from 1 to 127. I am using these faders to send CC data to Kontakt 5 and want a visual representation of the fader setting.
Leon Portelance, aka The Katz, B of Mus.
composer . songwriter . producer
Website - IMDb - Vinny's Last Ride
composer . songwriter . producer
Website - IMDb - Vinny's Last Ride
Re: Faders & Monitors
For the Monitor's value, use Fader.x*127 or range(Fader.x,0,127)
If you have a MultiSlider, to get the CC associated with the third slider, you'd do Fader.x[2]*127
If you have a MultiSlider, to get the CC associated with the third slider, you'd do Fader.x[2]*127
-
- Newbie
- Posts: 27
- Joined: 10 Feb 2013 16:16
Re: Faders & Monitors
Took me a bit to figure it out, but once I did it worked like a charm. Thanks for the help!
One more question if I may. If a certain CC MIDI control function has a default setting of say 60, is it possible to set a fader so it stays on the default setting unless you move the fader up or down, but then once you remove your finger, it returns to the default? Kind of like the "Touch" function in automation in Logic Pro.
One more question if I may. If a certain CC MIDI control function has a default setting of say 60, is it possible to set a fader so it stays on the default setting unless you move the fader up or down, but then once you remove your finger, it returns to the default? Kind of like the "Touch" function in automation in Logic Pro.
Leon Portelance, aka The Katz, B of Mus.
composer . songwriter . producer
Website - IMDb - Vinny's Last Ride
composer . songwriter . producer
Website - IMDb - Vinny's Last Ride
Re: Faders & Monitors
I did not try it, but using the z variable should do the trick.
First, create a script with floor(x*127)=60, executed 'On Load', to set the fader to its desired position. Then create a second script with floor(x*127)=60, executed when z goes to zero (arrow down).
No, you probably need to create an expression v=floor(x*127), and in the scripts v=60.
First, create a script with floor(x*127)=60, executed 'On Load', to set the fader to its desired position. Then create a second script with floor(x*127)=60, executed when z goes to zero (arrow down).
No, you probably need to create an expression v=floor(x*127), and in the scripts v=60.
Formant+Eurorack, PPG wave 2.2, Korg MS-20, etc., EWI 4000s, QuNeo, etc., Mixbus32c, u-he, MadronaLabs, Samplemodeling, NI, etc., iPad2/4/Pro
Re: Faders & Monitors
If you use a MultiSlider, an alternative would be to use the physics engine. Enable 'Physic', set height=0.6, friction=1, and tension=1, and the fader will snap to 0.6 quickly.
Re: Faders & Monitors
oh yes, how elegant. Didn't think of that one. I forgot to use the physical parameters with fixed values.
Formant+Eurorack, PPG wave 2.2, Korg MS-20, etc., EWI 4000s, QuNeo, etc., Mixbus32c, u-he, MadronaLabs, Samplemodeling, NI, etc., iPad2/4/Pro
-
- Newbie
- Posts: 27
- Joined: 10 Feb 2013 16:16
Re: Faders & Monitors
Yes, the multi slider works perfectly for this. I tried the other method for a Fader and couldn't get it to work. Would still like to know how to do this with a Fader if it is possible. Being a newbie to this, I would need to know exactly how to enter the script or expression.
Appreciate the help!
Appreciate the help!
Leon Portelance, aka The Katz, B of Mus.
composer . songwriter . producer
Website - IMDb - Vinny's Last Ride
composer . songwriter . producer
Website - IMDb - Vinny's Last Ride
Re: Faders & Monitors
Instead of calculatin floor here's my approach....I set up two monitors, one displaying CC values (x*127) and one displaying the actual x value...
This way Im able to know exactly which x value would return CC 60 value....
here it is
of course, you are then free to delete the monitors not needed - monitors can help a lot with scripting values, especially x - CC analogies, color codes and strings.
This way Im able to know exactly which x value would return CC 60 value....
here it is
of course, you are then free to delete the monitors not needed - monitors can help a lot with scripting values, especially x - CC analogies, color codes and strings.
Re: Faders & Monitors
Hi
The other thing is to let Lemur do the calculating by inverting the formula . .
if CC = x * 127 then x = CC/127 . . .
This sort of thing is also good for things in grid mode to make similar selections . .
Also with the monitor approach I often will use the value option to show the calculated value
Cheers
MM
The other thing is to let Lemur do the calculating by inverting the formula . .
if CC = x * 127 then x = CC/127 . . .
This sort of thing is also good for things in grid mode to make similar selections . .
Also with the monitor approach I often will use the value option to show the calculated value
Cheers
MM
iMac 2.8G i7 12G 10.6.8/10.7.2, Legacy Dexter/Lemur, Liine Lemur/iPad2, KMI SoftStep, 12Step & QuNeo , B-Controls, Mackie C4 etc
MaxMSP, Live Suite, Native Instrument stuff, etc Modified Virtual Guitar System etc All Projects/Modules © CC-BY-NC-SA[*][/b]
MaxMSP, Live Suite, Native Instrument stuff, etc Modified Virtual Guitar System etc All Projects/Modules © CC-BY-NC-SA[*][/b]
-
- Newbie
- Posts: 27
- Joined: 10 Feb 2013 16:16
Re: Faders & Monitors
@softcore.
Thanks. I got the Fader and monitors set up and they give me the x value and CC values as I move the fader, but I can't figure out how to get it to "snap back" to a preset value like CC=70. I can do it with multi sliders but my project will look a lot better if I can can do it with faders as I have a whole bank of faders but only need a few of them with default settings.
Thanks. I got the Fader and monitors set up and they give me the x value and CC values as I move the fader, but I can't figure out how to get it to "snap back" to a preset value like CC=70. I can do it with multi sliders but my project will look a lot better if I can can do it with faders as I have a whole bank of faders but only need a few of them with default settings.
Leon Portelance, aka The Katz, B of Mus.
composer . songwriter . producer
Website - IMDb - Vinny's Last Ride
composer . songwriter . producer
Website - IMDb - Vinny's Last Ride